linda-spijkers.nl

Linda Spijkers

Heb jij wel eens een soa test gedaan?

3 min gelezen

Als je seksueel actief bent, dan kan het geen kwaad om eens een keer een soa test te doen. Heb jij dit al wel eens gedaan? Mensen denken vaak dat dit pas nodig is op het moment dat ze klachten krijgen, maar een soa test is ook zinvol als je geen fysieke klachten hebt. Je kunt namelijk, zonder dat je het doorhebt, drager van een van deze seksueel overdraagbare aandoeningen zijn. Zo kun je ongemerkt je bedpartners besmetten en dat is natuurlijk erg vervelend! Daarom is testen zeker aan te raden!

soa test doen

Bijna iedereen heeft tijdens de lessen seksuele voorlichting op school waarschijnlijk wel wat gehoord over seksueel overdraagbare aandoeningen. Vaak lag daarbij de nadruk op de klachten die je hierdoor zou kunnen krijgen. Uiteraard is het belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent, maar een soa test is dus niet alleen maar zinvol op het moment dat jij al klachten ervaart. Uiteraard is het dan een goede manier om uit te zoeken welke aandoening jij hebt, zodat er effectief behandeld kan worden. Maar je kunt dus ook besmet zijn zonder dat jij er zelf last van hebt. Tegelijkertijd kun je anderen dan wel besmetten en dat wil je waarschijnlijk graag voorkomen. Een soa test is dan ook een aanrader voor iedereen die wisselende seksuele contacten heeft en die wel eens onbeschermd seks heeft. Je kunt jezelf beter een keer te vaak testen, dan dat je per ongeluk anderen besmet. Ook al zou je het altijd veilig doen met behulp van condooms, een ongeluk zit in een klein hoekje en direct contact kan daardoor alsnog plaatsvinden. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd aan te raden om een soa test uit te voeren op het moment dat je van een eerder contact hoort dat hij of zij besmet blijkt te zijn.

Zelftest

Er zijn dus verschillende momenten waarop je een soa test kunt doen:

  • je ervaart fysieke klachten die op een dergelijke aandoening kunnen duiden
  • een eerdere bedpartner heeft verteld dat hij of zij besmet is
  • je hebt wisselende contacten gehad en wilt voor de zekerheid testen

Het maakt niet uit waarom jij wilt testen, in het verleden was het zo dat je dan altijd naar een arts toe moest. Dat is iets wat velen ongemakkelijk vinden en daarom niet deden. Want stel dat je een bekende tegenkomt in de wachtkamer? Of dat je baas vraagt waarom je vrij moet hebben om naar de dokter te kunnen? Gelukkig is een soa test nu ook als zelftest verkrijgbaar! Dat betekent dat jij jezelf thuis kunt testen op een moment dat het jou het beste uitkomt. Ideaal dus! Maar zorg er dan wel voor dat je een betrouwbare aanbieder hebt. Ook voor deze markt geldt dat er helaas veel rommel te koop is. Wil je zeker weten dat je een goede zelftest koopt en een betrouwbare uitslag krijgt, dan doe je er goed aan om naar soazelftester.nl te gaan! Je kunt hier heel eenvoudig en anoniem een soa test bestellen, die je vervolgens gemakkelijk zelf thuis uit kunt voeren!